HISTORIE VITTORIA ADRIANO CAFFÈ
Historie kávy Vittoria Adriano Caffè - "VA Caffè" - se začala psát teprve nedávno. Od roku 2000 se zabýváme obchodem s praženou kávou a jejím prodejem v České republice. V roce 2012 jsme oslovili celkem 18 pražíren z Evropy (Česká republika, Slovensko, Itálie, Španělsko, Portugalsko, Francie) a jednu z Jihoafrické republiky, aby pro nás vytvořili kávovu směs pro přípravu espressa dle našich představ. Se skupinou přátel a kávových nadšenců jsme pak průběžně ochutnávali všechny vzorky (vždy jich bylo několik od každé pražírny) a zaznamenávali jsme si naše názory na jednotlivé směsi. Následně jsme ochutnávky prováděli několikrát opakovaně i na dalších nových vzorcích a chuťové výsledky jsme porovnávali se záznamy z minulosti. Chuťový vjem většiny zúčastněných a také současně schopnost jednotlivých pražíren udržet dostatečnou stabilitu v průběhu času nakonec rozhody a vznikla směs pro naši novou kávu Vittoria Adriano Caffè neboli VA Caffè.
V současnosti tuto kávu dodáváme našim partnerům v České republice, na Slovensku a na Ukrajině.
Dětem, po kterých je tato směs pojmenována, bylo v době vzniku této značky 9 let a 1 rok. Otisky jejich rukou, které se tehdy při zakládání značky pořídily, jsou součástí grafiky obalu. Symbolicky si o několik let později podali ruku i s farmáři, se kterými dnes spolupracujeme a kteří pěstují kávovníky. Výsledkem jejich nelehké práce jsou kvalitní zelená kávovníková zrna, která po zpracování a následném upražení odkrývají pestrou paletu úžasných chutí a vůní. Tato kávovníková zrna jsme začali s našimi partnery formou přímého nákupu tedy "direct trade" přímo od farmářů nakupovat. Postupně tak rozšiřujeme naši nabídku i o tyto produkty, kde známe celou pouť kávového zrnka a to nejen od sběru po konečný prodej, ale také historii keřů na kterých se tato kávovníková zrna rodí, způsoby, jakými se farmáři o tyto keře starají, jak je kultivují, jak kávové třešně sbírají, zpracovávají, skladují a jak o celé své hospodářství pečují. Tedy můžeme říci, že známe celou cestu od naklíčeného zrnka až po konečný produkt.