ŠKOLENÍ & KURZY
kurzy pro profesionální využití lze získat s dotací, či zcela zdarma *)
baristické & barmanské
pro profesionály i pro domácí přípravu a zálibu
SPECIALIZOVANÉ KURZY BARISTŮ
určené převážně pro zaměstnance v gastroprovozech, ale i nebo kávové nadšence
ZÁKLADNÍ BARISTICKÝ KURZ - rozsah 2 až 4 bloky (dle aktualních znalosí a dovedností baristů) á 4 hodiny. Zdokonalení v základních teoretických znalostech ohledně kávy a kávových nápojů, kávovníku, jeho plodů a jejich zpracování a pražení, dále prakticky v dovednostech správné obsluhy technologie pro přípravu espressa a dalších kávových nápojů, samotné přípravy espressa a jiných kávových nápojů, práce s kávovarem a mlýnkem. Kurz je zakončen zkouškou.
KURZ LATTE ART - rozsah 2 bloky á 4 hodiny (dle požadavku může být i rozšířený). Předpoklad pro tento kurz je zvládnutí správné práce s kávovarem a mlýnkem. Tento specializovaný kurz je zaměřen převážně na praktickou výuku správných postupů pro tvorbu "Latte Art" - kreslení / vytváření obrazců do espressa pomocí mléčné pěny.
BARISTA PROFESIONÁL - rozsah 4 bloky á 4 hodiny (rozděleno do dvou dnů). Předpokladem je zvládnutá správná práce s kávovarem i mlýnkem. Kurz je zaměřený na rozšíření základních baristický znalostí a dovedností s akcentem na výuku hlubších teoretických vědomostí i praktickch dovedností. Součástí kurzu je nácvik správných postupů pro tvorbu "Latte Art". Kurz je zakončen zkouškou.
BARISTA MASTER - rozsah školení až 10 bloků á 4 hodiny (celkem 40 hodin). Tento specializovaný kurz je určen jak pokročilým baristům tak začátečníkům. V průběhu kurzu se účastníci seznámí s původem, historií i současností pěstování a kultivování kávovníků, botanického zařazení a popisu kávovníku, jeho geografického rozšíření po světě, rozlišení základních druhů kávovníků, které se zpracovávají k další přípravě nápojů, způsoby pěstování, sklizně a zpracování plodů. Dále pak teorii pražení kávových zrn a další práci s nimi, výrobu instantní a nízkokofeinové kávy (káva "bez" kofeinu) a další . Praktická část je zaměřena na výuku správné práce s technologií a pomůckami pro přípravu kávových nápojů - kávovar a další přístroje a baristické pomůcky, mlýnek na kávu (více typů), úprava vody... Účastníci se naučí jednotlivé druhy kávových nápojů připavovat, správně šlehat mléčnou pěnu, regulovat mlýnek, reagovat na různé typy suroviny a volit správné pracovní postupy pro práci s nimi. Osvojí si potřebné hygienické návyky, údržbu a čištění. Naučí se také malovat / vytvářet obrázky technikou "Latte Art". Kurz je zakončen 2 hodinovou zkouškou - teoretická i praktická část.
ŠKOLENÍ OBSLUHY KÁVOVARŮ, MLÝNKŮ, ÚDRŽBA TECHNOLOGIE PRO PŘÍPRAVU KÁVOVÝCH NÁPOJŮ
Základní a nezbytně nutné školení obsluhy kávovarů, mlýnků, úprava vody, údržby a čištění technologie. Naučíte se ovládat kávovar, mlýnek na kávu, případně jiné zařízení pro přípravu kávových nápojů ať už elektrické nebo ruční. Jedná se o prvotní seznámení s různými způsoby přípravy nápojů z kávových zrn při použití různých přístrojů.
BARISTICKÉ KURZY
Pořádáme několik úrovní specializovaných baristických kurzů a jako další stupeň také kurz Caffè Latte Art. V případě zájmu pro Vás uspořádáme kurz na míru, případně se můžete zapsat do plánovaných kurzů. Všechny kurzy jsou dozorované nebo přímo vedené naším kolegou, panem Romanem Pospíchalem, který mimo jiných certifikací (CBA - licenční lektor pro baristické i barmanské kurzy,...) je i vítězem celostátního mistrovství r. 2013 - Mistr kávy - barista v kategorii profesionál. Naši lektoři a školitelé pravidelně procházejí odborným vzděláváním a účastní se potřebných kurzů a také soutěží. Další lektor, který s námi spolupracuje při pořádání kurzů, je trojnásobný vítěz zmíněné soutěže Mistr kávy - 2014, 2015 a 2017.
Každý certifikovaný baristický kurz je zakončen teoretickou a praktickou zkouškou.
Úspěšní absolventi obdrží certifikát CBA - Barista v příslušné kategorii.
KURZY ZÁKLADNÍ A DOMÁCÍ PŘÍPRAVY KÁVOVÝVH NÁPOJŮ
Máte zájem dozvědět se více o základních a technologicky méně náročných přípravách kávových nápojů jako French Press, Moka Express, Aeropress, Chemex, Dripper, turecká džezva a další? Pořádáme přednášky a školení související s těmito postupy přípravy kávových nápojů. Dozvíte se, že i s jednodušším a výrazně levnějším přístrojem, než je profesionální kávovar, si můžete připravit lahodný šálek svého oblíbeného nápoje. Můžete experimentovat, kombinovat, zkoušet, "hrát si", hledat a nacházet ten "Váš" nápoj, který vám bude nejvíce vyhovovat.
ESPRESSO DOMA JAKO V KAVÁRNĚ
Rádi byste věděli, jak si doma připravit espresso podobně nebo i stejně dobře tak, jak vám jej připravují ve vaší kavárně. Můžeme vás to také nauči. Poradíme vám jak vybrat odpovídající kávovar, mlýnek a příslušenství, jak s nimi správně pracovat a jak o ně pečovat.
BARMANSKÉ KURZY - pro profesionály i jen jako záliba
Intenzivní barmanský kurz probíhá formou výuky prostřednictvím lektora CBA a formou samostudia z podkladů dodaných studentům. Kurz navazuje na poznatky získané v kurzu Barbek CBA, rozšiřuje znalosti o odbornou terminologii, znalost kompletního inventáře, strojů a zařízení za barem používaných. Každý účastník se podrobně seznámí s výrobními postupy destilátů, likérů i nealkoholických nápojů, získá přehled o kategorizaci, charakteristikách a pracovním postupu při výrobě míšených nápojů. V praktické části si vyzkouší namíchat nejoblíbenější světově známé drinky podle receptur IBA. Absolvent kurzu je připraven pracovat za barmanským pultem v pozici barman s předpokladem získání kvalitní praxe.
Barmanský kurz je zakončen teoretickou a praktickou zkouškou.
TERMÍNY, CENY A MÍSTA KONÁNÍ
Pro informace ohledně termínů, rozsahů a cen jednotlivých kurzů nás neváhejte kontaktovat.
Kurzy a školení probíhají většinou v Brně. V případě zájmu a potřeby proškolení více zájemců lze školení po domluvě zorganizovat i ve vašem městě.
Nakupujete od nás kávu nebo jste u nás zakoupili kávovar, mlýnek či jiné příslušenství? Pro naše partnery máme připraveny zajímavé cenové zvýhodnění.
*) Pro získání dotace, či kurzu zdarma nás prosím kontaktujte. Rádi Vám poskytneme podrobnější a aktuální informace.